Haber

Fransız deprem uzmanı Le Pichon’dan sözler! Yapay sallama mümkün mü?

Fransız sismolog ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, 11 ili sallayan deprem analizlerini ve Türkiye genelindeki deprem tahminlerini Habertürk TV’ye anlattı.

Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir deprem aktivitesi ve olası sarsıntılar üzerine çalıştığını kaydeden Le Pichon, Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğuna dikkat çekti.

Le Pichon, Türkiye’nin jeolojik bilgisahip bir ülke olduğunu söyledi.

“ANADOLU YAKLAŞIK 4 METRE BATIDA TESCİLLİ”

Türkiye’nin kuzeyinde ve doğusunda iki büyük fay hattı olduğuna dikkat çeken Le Pichon, şu değerlendirmede bulundu:

“Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerinde 7,7 büyüklüğündeki ilk büyük deprem kuzeyde Anadolu levhasının, güneyde Arap levhasının ortasında meydana geldi. Anadolu yaklaşık 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetre kayma var bu ne demek yani fayın bizim olduğumuz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi 500 yıl sürüyor 1513 yılında Pazarcık’ta bir sarsıntı olduğunu görmekteyiz.Yani denilebilir ki fay kırıldığında bu büyük hareket için gerekli olan elastik kuvvet toplanmış ve 500 yıl “Sarsıntıdan sonra olması gereken sarsıntı sürmüştür. yer. Bu beklenen bir şeydi. Yani bu titremelerle tüm güç boşaldı.”

“İKİNCİ DEPREM TAMAMEN ÖNGÖRÜLMEYEN BİR DEPREM OLDU”

Fransız bilim adamı Le Pichon, ilk depremin önceden tahmin edildiğini ancak ikinci depremin çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.

Elbistan veya Ekinözü’nde meydana gelen ikinci depremin ilginç ve şaşırtıcı olduğunu anlatan Le Pichon, “7.6 büyüklüğündeki deprem 10 metrelik bir harekete neden oldu. Bu çok önemli bir değişim. Bu hareket çok uzun olmayan bir sürede gerçekleşti. İlk sarsıntı batıda başladı ve gerçek doğuya sıçradı. İkinci depremde ise merkezde başlayan yayılma aynı anda iki tarafa da sıçradı. Bu fay çok yavaş güç topladı ve bu, birinci depremin saldığı gerilimin ikinci sarsıntıyı tetiklediği anlamına geliyor. İkinci sarsıntı tamamen tahmin edilemezdi. Burada bir sarsıntı olacağına dair herhangi bir belirti yoktu. Bu imkansız.dedi.

“KÜÇÜK DEPREM YAKALANSAN BİLE BİRKAÇ ASIR RAHAT OLURSUN”

Le Pichon, her iki büyük depremin ardından bazı tespitleri olduğunu belirterek, ” İlerisi için bu hatalar konusunda içiniz rahat olabilir diyebilirim. Elbette bu dalga batıdan doğuya hatasız yayılabilir. Ufak tefek sarsıntılarla karşılaşsanız bile birkaç asır rahat edersiniz. Ama yine unutmamamız lazım, yine unutuyoruz. Geçmişte yaptığımızın aynısını yapıyoruz ve binaları aynen zemin üzerine inşa ediyoruz.‘ diye kaydetti.

“MAMARA’DA 7,6’NIN ÜZERİNDE TEK DEPREM OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Le Pichon, İstanbul’da meydana gelmesi beklenen depremlerle ilgili iddialarını da paylaştı.

Le Pichon, İstanbul’un da önemli bir fay hattına yakın olduğunu söyledi. İstanbul’un farklı bölgeleri depremden farklı şekilde etkilenecek. Bu konuda Çinli araştırmacıların yanı sıra çok sayıda Türk araştırmacı da bulunmaktadır. Değerli olan, yapı imalat yönetmeliğinin bu tahminlere uyması ve kural ve yönetmeliklere uygun olmasıdır. İnsanların saygı duymadığı veya uymadığı düzenlemeler işe yaramaz.dedi. Le Pichon şöyle devam etti:

“Marmara’da 7.6’nın üzerinde tek bir deprem olacağını düşünüyorum. Bütün meslektaşlarımın öyle düşünmediğini biliyorum. 2-3 deprem olacak sanıyorlar. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Bakalım nasıl olacak” bölgede levhalar gelişir.Marmara’daki fayın bütün hareketini, bir seferde bir boyda yaptığınızı görüyorum.”

İstanbul’daki tsunami beklentisinin açık denizlerdeki gibi olmayacağını kaydeden Le Pichon, ” Marmara için çok büyük olmayacak, zarar verebilecek tsunamiler olacak.” söz konusu.

FRANSIZ UZMANA GÖRE YAPAY DEPREM YAPILAMAZ: KİMSE CESUR ETMEDİ

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından ” yapay depremTartışmalara da değinen Le Pichon şu yorumu yaptı:

pehlivankoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu