Ekonomi

Ömer Bolat: Dış ticaret açığımız 2023’te 2022’ye göre yüzde 3,2 azaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yıl ve dış ticaret açığı bilgilerini aktardı.

Verilen bilgiye göre; İthalat 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 1 azalarak 361,8 milyar dolara ulaştı. 2023 yılında dış ticaret açığı 2022 yılına göre yüzde 3,2 azaldı.

Ağustos 2023’ten itibaren dış ticaret politikasında alınan önlemlerin etkisiyle ithalat, Ağustos 2023’ten bu yana her ay bir önceki yılın aynı ayına göre azalma eğilimine girdi.

Temmuz 2023’ten sonra ihracatın ithalatı karşılama oranı istikrarlı bir şekilde arttı. Ocak 2023’te yüzde 58’le başlarken, Aralık 2023’te yüzde 79’la tamamlandı.

İthalat ve dış ticaret açığı 2023’te azaldı

2023 yılında ithalatın yüzde 1, dış ticaret açığının ise yüzde 3,2 azalacağını belirten Bolat, verileri şu sözlerle aktardı:

2023 yılında ithalatımız 2022 yılına göre yüzde 1 azalarak 361,8 milyar dolara ulaştı. Aynı şekilde dış ticaret açığımız da 2022 yılına göre yüzde 3,2 oranında azaldı.

“İthalat rejimini 2024 yılında da aktif olarak kullanmaya devam edeceğiz.”

Ticaret Bakanlığı olarak haksız uygulamalara karşı aldığımız tedbirleri, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı destekleyen aktif savunma politikası araçlarımızı ve buna göre güncellediğimiz ithalat rejimimizi 2024 yılında da etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

“197 tedbiri hayata geçirdik”

Bakan Bolat yaptığı açıklamada grafikte şu bilgilere yer verdi:

Proaktif ithalat tedbirlerimiz ve aktif savunma araçlarımızla 197 tedbiri hayata geçirdik, 52 soruşturma ise sürüyor.

Altın, otomotiv, çelik, tekstil ve benzeri ürünlerin ithalatında ithalatın azalmasında uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra Ticaret Bakanlığımızın yılın ikinci yarısında haksız uygulamalara karşı aldığı önlemler de etkili oldu. Yılın ilk 6 ayında hazır giyimde ciddi artış yaşandı.

“Araştırmalarımız devam ediyor”

Ticaret Bakanlığımız, demir-çelik, dokuma, hazır giyim, petrokimya, kağıt ve sanayi başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki firmalarımızı korumak amacıyla halihazırda toplam 161 adet anti-damping tedbiri, 11 adet koruyucu tedbir ve 77 adet ithalatı nötralize edici tedbir almıştır. Güneş panellerinin haksız rekabet ve zarardan korunması. Karşı soruşturmayı tamamladık. İncelemelerimiz halen devam ediyor.

(İthalatın ihracata oranı)

“İthalat rejimimizi güncelledik”

Üretici ve ihracatçı kesimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ticarette aktif savunma politikası araçları ve dinamik vergi politikası ile birçok ek üründe ek koruma sağladık. 2024 yılı ithalat rejimimizi de buna göre güncelledik.

Yerli üretici korunacak

Bakan Bolat, bu aşamada yerli üreticiyi ve dolayısıyla ihracatı haksız rekabete ve ithalattan kaynaklanan kayıplara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını aktif olarak kullanmaya, üretim ve istihdamı ön planda tutmaya devam edeceğimizi belirtti.

haber-defne.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu